Firmabil på sommerferie? Her er huskelisten
Du skal være opmærksom på en række særlige faktorer, hvis du tager firmabilen på sommerferie. Vi har samlet fem gode råd, som gør dig klar til at køre sydpå af Europas motorveje.
Køreferie i firmabilen er en fantastisk måde at holde sommerferie på. Men der er nogle særlige ting, du skal være opmærksom på, hvis du og familien tager firmabilen ned gennem Europa til sommer. Vi har samlet fem af de vigtigste her.
- Tjek din firmabilsaftale
Tjek allerførst med din arbejdsgiver, om det er tilladt at tage firmabilen på ferie. Her er det vigtigt at få overblik over, hvad din aftale inkluderer. Undersøg, hvilke forsikringer din arbejdsgiver har tegnet for bilen, og hvordan du skal forholde dig til en evt. skade eller ulykke. Der vil ofte være en aftale med en bestemt vejhjælpudbyder eller forsikring gennem leasingselskabet, så husk at notere, hvem du skal kontakte ved skader eller ulykker, hvis uheldet er ude. Vi anbefaler at du medbringer en international skadesanmeldelse – det kan være en fordel, hvis du skal udveksle forsikringsoplysninger med en udenlandsk modpart. Anmeldelsen finder du her.
Rødt kort
Er din bil kaskoforsikret, er det SOS, der hjælper dig i tilfælde af problemer i udlandet. Det er ikke nødvendigt at have det røde forsikringskort med på ferien, men det er en god idé at gemme telefonnummeret til SOS. Du bør også downloade SOS-appen, så SOS let kan lokalisere dig i udlandet. Læs mere her.
Grønt kort
Det grønne forsikringskort er et bevis for, at dit motorkøretøj er ansvarsforsikret. I langt de fleste EU-lande samt EØS-landene skal du ikke længere medbringe dette kort. Der er dog en række undtagelser – se hvilke her.
- Husk lovpligtigt sikkerhedsudstyr
I mange lande er det lovpligtigt at have sikkerhedsudstyr liggende i bilen. Det kan være sikkerhedsvest, advarselstrekant, førstehjælpskasse eller pulverslukker. I flere EU-lande skal der være mindst én sikkerhedsvest i bilen, som kan anvendes ved uheld eller motorstop. Se den fulde liste, og få overblik over reglerne for din destination her.
- Undersøg reglerne for brændstof
Mange arbejdsgivere tilbyder fri brændstof sammen med firmabilen – og dette gælder ofte også i udlandet. Undersøg, om din aftale inkluderer fri brændstof samt eventuelle udgifter til motorveje, tunneller, broer og færger. Hvis det ikke er tilfældet, har du stadig mulighed for at opnå en god besparelse på brændstof ved at få brændstofudgifterne trukket fra din bruttoløn som egenbetaling – så sparer du skatten. Her er det en god idé at betale brændstof med et brændstofkort. Husk at tjekke, at dit brændstofkort virker i udlandet og hvilke tankstationer, din arbejdsgiver har en aftale med.
- Tjek olie og dæktryk
Der er stor forskel på korte køreture herhjemme og lange ture i udlandet. Husk derfor at gennemgå bilen grundigt, før du tager afsted på sommerferien. Tjek især olie og dæktryk. I værste tilfælde risikerer du selv at skulle betale for skader eller ulykker, hvis din firmabil er misligholdt. Læg gerne en ekstra dunk motorolie i bagagerummet, og husk at dæktrykket skal være lidt højere end normalt, hvis du har meget oppakning med.
- Pak bilen med omtanke
Det er vigtigt at undgå løs bagage, da det kan være til stor fare for passagererne ved en hård opbremsning. Du kan enten spænde bagagen fast med et bagagenet eller opsætte et gitter, der adskiller kabine fra bagagerum. Med en tagboks undgår du løse genstande i kabinen og får samtidig mere plads i bagagerummet.
Vi ønsker dig en rigtig god bilferie!
Der er stor forskel på korte køreture herhjemme og lange ture i udlandet. Husk derfor at gennemgå bilen grundigt, før du tager afsted på sommerferien. Tjek især olie og dæktryk. I værste tilfælde risikerer du selv at skulle betale for skader eller ulykker